zuurjood

Betekenis: Joodse zuurventer.

In het begin van de twintigste eeuw werden de Joodse zuurventers zuurjoden genoemd. Zij verkochten zuur uit Oost-Europa. Hiermee maakten ze zure haring, uitjes in wijnazijn, pekelaugurken, picallilie, komkommer in het zuur, rolmops, citroen in de azijn, watergruwel, ingemaakte krootjes, stukjes gekookte lever en leverworst in het zuur en ingelegde eieren. Dit verkochten zij op zondag rond etenstijd op straat vanaf een zogenoemde zuurkar. Iedereen kwam dan naar buiten met een schaaltje om dat vol te laten scheppen. De verkoper schatte dan zonder te tellen of te wegen in hoeveel er betaald moest worden.

zuurkar
Henk van Blitterswijk

Auteur: Henk van Blitterswijk

Liefhebber van de taal die aan de zelfkant van Nederland gebezigd wordt. Ook liefhebber van bourbon whiskey en Ierse whiskey met een e, dark en gothic metal en de Keukenhof.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud